显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma?

 
 
 
 

VISITOR

 
 
模块内容加载中...
 
 
 
 
 
 
 

【转载】【ArtA-一扭的千娇百媚】荷兰

2014-4-14 10:01:14 阅读2 评论0 142014/04 Apr14

关键词:建筑 综合建筑 公共建筑 文化建筑 电影院 博物馆 扭转 玻璃 混凝土 丹麦 BIG  gooood

BIG+allard建筑事务所与另外三家国际事务所都竞标了ArtA的设计。ArtA坐落于荷兰阿纳姆市的莱茵河畔,是一个面积达8000平方米的文化中心。BIG+allard建筑事务所的提案像一条纽带连接着城市与河流,组合着电影院与艺术博物馆。

ArtA是一个整合阿纳姆博物馆和焦点电影院的全新复合建筑,将吸引大批富有创造力的专业人员、企业家、艺术家和当地游客汇聚于此。建筑地理位置优越,傍河靠市,其形式--一条纽带,将联系历史古城中心与莱茵河。阿纳姆博物馆和焦点电影院分别占据建筑简单体量的两端。

要把当代博物馆与电影院这对“冤家”合并在并使得建筑充满活力可谓挑战不小::现代展示空间有点像工业仓库,需要宽敞开放的场地、足够的室内高度,还要有可灵活调节的室内分区和光照控制。电影院则恰恰相反,本质一个封闭的黑盒子,是一个需要静视与专注的内向场所。

ArtA是BIG建筑事务所在荷兰的第一个项目,并遵循BIG一贯的博物馆设计理念。

BIG的BOSS--Bjarke Ingels解释道:“对Arta的构想定位是两种传统文化类型的杂交,即从黑盒子到白立方的大跨度过渡。游客在这截然不同的两极之间将体验到各种艺术与电影的混合感受,从单一绝对的关注点转变为整体融合感。”

建筑简单的扭转后形体自然形成了一个阶梯式公共艺术广场,并与屋顶的冬日花园和楼顶的餐厅相连。艺术广场是的人们在这里相遇,在这里发生关于艺

作者  | 2014-4-14 10:01:14 | 阅读(2) |评论(0) | 阅读全文>>

Villa at Sengokubara by Shigeru Ban(坂茂)

2014-4-14 9:59:04 阅读37 评论0 142014/04 Apr14

This timber house in Kanagawa by Japanese architect Shigeru Ban has a square plan with a teardrop-shaped courtyard at its centre.

Shigeru Ban planned the single-storey Villa at Sengokubara with a radial arrangement, creating a sequence of rooms that each face inwards towards the central courtyard.

The roof of the house angles gently inward, creating a canopy around the perimeter of the courtyard, and it varies in height to create lower ceilings at the building's entrance.

Timber columns and roof joists are exposed inside the building, and line the ceilings and rear walls of every room.

作者  | 2014-4-14 9:59:04 | 阅读(37) |评论(0) | 阅读全文>>

XAN House by MAPA

2014-4-11 14:28:52 阅读24 评论0 112014/04 Apr11

An austere concrete wall screens the transparent lower floor of this house in southern Brazil, while the overhanging upper storey is masked behind a layer of timber slats (photos by Leonardo Finotti).

Designed by MAPA, an architecture collective based in Brazil and Uruguay, XAN House is a summer residence located near the beach in Xangrilá, a small town south of Porto Alegre.

The ground floor is dedicated to the family's communal activities while the upstairs level contains bedrooms, and the architects chose to highlight this difference through the use of different external materials.

作者  | 2014-4-11 14:28:52 | 阅读(24) |评论(0) | 阅读全文>>

architecture school entrance by Aires Mateus

2014-4-11 11:17:18 阅读16 评论0 112014/04 Apr11

Portuguese brothers Manuel and Francisco Aires Mateus have won a competition to design a new school of architecture in the Belgian city of Tournai, with plans for a complex featuring a house-shaped entrance void.

Lisbon-based Aires Mateus saw off competition from Belgian studio Robbrecht & Daem and French firm Lacaton & Vassal to win the commission to create a 7000-square-metre architecture faculty for 600 students at the 

作者  | 2014-4-11 11:17:18 | 阅读(16) |评论(0) | 阅读全文>>

"virtually indestructible" by Tom Kundig

2014-4-11 10:01:12 阅读58 评论1 112014/04 Apr11

This weekend cabin in a Washington national park, by Seattle architect Tom Kundig, features a protective steel exterior that slides across its windows and a floor raised up on stilts to prevent flooding.

Sol Duc Cabin was named as one of the ten recipients of the American Institute of Architects' 2014 Housing Awards earlier this week. Completed in 2011, it provides a rural retreat for a couple who take regular fishing expeditions in the Olympic National Park.

Kundig, principal designer at

作者  | 2014-4-11 10:01:12 | 阅读(58) |评论(1) | 阅读全文>>

curve tunnel house by Makiko Tsukada

2014-4-10 10:01:04 阅读44 评论1 102014/04 Apr10

A concrete tunnel slices through the base of this Tokyo house by Japanese architect Makiko Tsukada, creating a round hole in the facade that reveals the underside of a staircase.

Makiko Tsukada designed Tunnel House for a site facing a T-junction, so her concept was to produce a form that appears as a continuation of the road. The result is a curving container that cuts through the entire ground floor.

"Our design intention is to provide a visual extension of the street on the site so that it creates a virtual crossroads," said Tsukada.

The rest of the house is planned around the tunnel, creating a series

作者  | 2014-4-10 10:01:04 | 阅读(44) |评论(1) | 阅读全文>>

Community library in China by University of Hong Kong

2014-4-9 15:53:38 阅读55 评论0 92014/04 Apr9

Children can clamber onto the curved roof of this community library in China, which architects John Lin and Olivier Ottevaere designed for an earthquake-damaged village in Yunnan Province

Ottevaere and Lin led a team from the University of Hong Kong to design The Pinch, a library and community centre built as part of a government reconstruction following the 2012 Yunnan earthquakes.

Situated in the mountain village of Shuanghe in south-west China, the library and surrounding plaza offers a meeting place for local residents, as well as a space where children can play and read.

"Villages in China often prioritise building

作者  | 2014-4-9 15:53:38 | 阅读(55) |评论(0) | 阅读全文>>

Irish architects O'Donnell + Tuomey mapped sight lines along the narrow streets of the London School of Economics campus to generate the faceted red brick structure of the university's new student centre.

The Saw Swee Hock Student Centre consolidates all of the university's student facilities under one roof at the LSE's historic Aldwych campus. Designed by architects Sheila O'Donnell and John Tuomey, the seven-storey-high building has an irregular faceted shape informed by the angular geometries of its site and surroundings.

Walls angle inwards along the eastern facade

作者  | 2014-3-27 17:33:05 | 阅读(55) |评论(2) | 阅读全文>>

Tokyo house by Atelier Tekuto withskylight designed to "frame the sky"

2014-3-27 16:53:06 阅读68 评论1 272014/03 Mar27

This Tokyo house by Japanese office Atelier Tekuto features a huge triangular window that angles up over the rooftops of surrounding houses to bring daylight in from above.

The four-storey house is located within one of the city's many dense residential areas, so Atelier Tekuto tried to make the most of natural light by framing a view of the sky and clouds, hence the project title Framing the Sky.

"We realise that skylights are the most important openings in urban houses," said the architects. "It is because the sky is the only element of nature left in the urban context, and the skylight serves as an interface between people and nature."

作者  | 2014-3-27 16:53:06 | 阅读(68) |评论(1) | 阅读全文>>

Plastic Moon (牙医诊所) by Norisada Maeda Atelier

2014-3-27 15:38:37 阅读26 评论0 272014/03 Mar27

Japanese architects Norisada Maeda Atelier have completed a house that includes a dental practice and swimming pool in Tokyo, Japan.

Called Plastic Moon, the building is wrapped in three white bands covered in circular tiles.

The ground floor accommodates the owner's dental practice with a separate door forming the entrance to the home.

A kitchen and swimming pool are located on the top floor.

Plans coming soon...

Photographs are by T. Sobajima.

Here's a little text from the architects (and a lot of pictures):

--

Plastic Moon

Here metal molding forms have been translated into architecture shaping a smooth outside shell while forming gardens, rooms and furniture on the inside.

作者  | 2014-3-27 15:38:37 | 阅读(26) |评论(0) | 阅读全文>>

【转载】【竹器之美——令人窒息的朴素之美】

2014-3-27 14:23:27 阅读7 评论0 272014/03 Mar27

令人窒息的朴素之美,向坚守传统工艺的大师们致敬!

更多精彩设计咨询请关注:空地上的设计

作者  | 2014-3-27 14:23:27 | 阅读(7) |评论(0) | 阅读全文>>

On The Corner by EASTERN Design Office

2014-3-27 12:19:09 阅读45 评论0 272014/03 Mar27

Here's an extremely pointy apartment block by Japanese architects EASTERN Design Office.

The four-storey block with a blue facade, named On The Corner, is located in the Shiga Prefecture, Japan, and occupies a triangular slice of land.

Squares of stone, concrete, glass and glass blocks create a patchwork of materials on the building’s exterior.

Seven apartments are housed within the block, each with one bedroom and an open-plan living room.

Pointed terraces are provided in the building’s most acutely angled corner.

EASTERN Design Office have designed a number of residential buildings,

作者  | 2014-3-27 12:19:09 | 阅读(45) |评论(0) | 阅读全文>>

Keyhole House by EASTERN Design Office

2014-3-27 11:46:41 阅读27 评论0 272014/03 Mar27

Japanese architects EASTERN Design Office tend to design houses with unconventional windows. Here's their latest one in Kyoto.

The L-shaped glazing that punctures the facade of the residence creates an illuminated frame around the entrance.

Sumi ink stains the rendered exterior of the house, creating a dark outline around the front elevation.

This ink colours the entire exposed side wall, which features a series of square windows at staggered heights.

Aspects of the building are highlighted in red and pink, including the front door and a thin exterior canopy.

A ledge below the first floor ceiling

作者  | 2014-3-27 11:46:41 | 阅读(27) |评论(0) | 阅读全文>>

Wooden strips coil around staircaseat Strasbourg hotel by Jouin Manku

2014-3-27 11:24:51 阅读84 评论0 272014/03 Mar27

A spiral of wooden strips surrounds a staircase in the restaurant of this Strasbourg hotel, designed inside a former equestrian academy by Paris studio Jouin Manku.

Patrick Jouin and Sanjit Manku of Jouin Manku overhauled the eighteenth-century building that previously functioned as the royal stud to create the 55-room Les Haras de Strasbourg hotel and adjoining restaurant.

"The interior design for the hotel and brasserie is characterised by its authenticity and modernity," said the designers. "A particular idea of luxury and comfort inspired by the equestrian world, restrained and subtle."

Oak elements encircle the curving staircase linking the two floors of the brasserie,

作者  | 2014-3-27 11:24:51 | 阅读(84) |评论(0) | 阅读全文>>

A rooftop swimming pool with a glass floor cantilevers out beside the entrance to this house in Marbella, Spain, by Dutch office Wiel Arets Architects

Named Jellyfish House, the three-storey concrete residence was designed by Wiel Arets Architects with a rooftop terrace and swimming pool to allow residents to swim and sunbathe with a view of the Mediterranean sea over neighbouring houses.

The swimming pool projects out across a semi-enclosed terrace beside the house's main ground-floor entrance, projecting ripples of light onto the ground below.

The rear wall of the pool also features a large interior window,

作者  | 2014-3-27 10:29:15 | 阅读(41) |评论(0) | 阅读全文>>

查看所有日志>>

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2014

创建博客 登录  
 加关注