注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹思视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma's?

 
 
 

日志

 
 
 
 

Book Mountain by MVRDV  

2012-10-12 22:38:36|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

About
The new public library for Spijkenisse near Rotterdam is a long bookshelf spiraling up creating a mountain of books, covered by a glass shell the visibility of the books will act as beacon for accessibility of literature and information. The 10,000m2 building will be an example of sustainable technology, MVRDV also designs a small neighbourhood adjacent to the library. 

STORAGE BOXES

Dutch public libraries used to be accommodated in buildings looking like sports halls, schools or other socio-cultural institutes: often squat boxes of brickwork with a window here and there, and a modest recess to mark the entrance. Built in an era when libraries were regarded as unmotivated, socialist storage boxes.

THE PUBLIC LIBRARY

What is the role of the contemporary library in an age of competition with the Internet, with cut-price bookstores and with Amazon? Can it promote itself, and if so, can it restore an active role?
What kind of building initiates this kind of reactivation? Can a library ?open? itself up and show itself to the outside world, without losing sight of practical difficulties? Spijkenisse is a classic suburb of Rotterdam, the city of unparalleled individualism. Can we realize here the most visible, the most ?public? library possible? Can we realize a library that legitimizes its position and forms a worthy cultural beacon in the young city? 

A magnificent shop window for knowledge, information and culture that unambiguously promotes the idea of reading ? day and night.

SHELL

The programmed space has a tense relationship with the urban envelope. It threatens to frustrate the original intentions: a multi-story space is no longer possible; grandeur seems out of the question. They are no characteristics for public libraries anyway ? or are they? 
Taking maximal advantage of the envelope creates space. Utilizing the facade to a height of nine meters forms a connection with the adjacent buildings. Placing a sloping roof on top of this creates the maximum volume realizable, which opens up the possibility of building a prominent landmark in Spijkenisse.

The use of simple wooden trusses results in a gigantic free span within the set budget. It is an urban ?shell? within which the library functions can move freely. The outcome is a maximal literary space.

BOOK MOUNTAIN

The Spijkenisse public library consists partly of a closed or closable program of spaces (the commercial spaces, the offices, the storage depots, the conference rooms, the mind-sports rooms, the auditorium, the toilets, etc.) and partly of public program (the reading room and the visible pride of the library, its collection).

Stacking the closable spaces on top of one another creates an intriguing vertical formation due to differences in size. The ground floor contains commercial space, the first floor the offices, the second floor the individual study sections and the mind-sports section, the fourth floor the terrace for exhibitions and events, and the fifth floor the technical rooms.

The terraces support the bookshelves, the reading areas, the desk and the public reading functions. Lining the walls of the terraces with shelves full of books produces a ?mountain of books?. The walls can be used up to a height of 1,80m for the permanent collection. Above that height, they may optionally be used for archives, obsolete collections, signage, information, and technical equipment. Movable steps and platforms can provide access to these components.
The less public functions are hidden inside the mountain. The terraces can be linked by staircases to form a spiralling route around the mountain towards the top where a panoramic view of Spijkenisse awaits: a contemporary Tower of Babel. Niches in the mountain increase the area available for bookshelves. The niches also provide more intimate search spaces. Doors provide access to various functions inside the ?mountain?. Windows shed light on those functions that need it.

ROUTES

Three circulation routes are present. The spiral allows arranging the books in a linear alphabetical order. There is a spine consisting of two elevators and two staircases making a floor-by-floor organization possible: a commercial floor, a floor for magazines and newspapers, a floor for children?s books, a floor for literature, a floor for reference works, and a historical floor. The mezzanine floors are provided with sloping ramps and chairlifts for wheelchair users. A series of additional stairways makes (thematic) cross-connections possible and encourage flexibility for the future.

BELL JAR

Executing the shell in glass creates a climatic bell jar over the library. The effect almost that of an open-air library, the ultimate library perhaps. The bell jar is no more than a membrane, an almost invisible envelope. It softens the urban boundaries.

The bell jar can also be regarded as a climate-controlled public space. Solar protection (as used in glasshouses) and ventilation (by means of automatically and manually opening sections) will help ensure comfortable conditions in summer. For comfortable winter conditions, there will be under-floor heating, separate heating elements and double-paned glass.
Under the transparent bell jar, the library (partly open at night) faces out into the streets on all sides. This enhances public safety in the surrounding streets and alleys. Conversely, people in the street can observe activity inside the library, increasing its attractiveness to new users.

NIGHT

At dusk and in darkness, the library changes into an ?enchanted mountain?. Reading lamps, lamps above the book cases and in the alcoves produce a hill of glittering lights. Tall street lights around the library add to the lighting of the interior and continue the public space from outside to inside. They also reduce the internal reflections from the glass envelope: when inside at night, you can also see the outside world.

CLINKER BRICK

Building the ?mountain? in stone achieves a number of aims. It continues the outdoor space and enters into a dialogue with the church; it presents a storage medium for heating and cooling; and it produces an easily cleanable indoor climate. Acoustic mats create ?islands? on the clinker floor. Visually, the clinker brick finish of the mountain makes it bulge or rise up out of the paving of the church square. 
The closable, rentable commercial spaces are located on the ground floor, making flexible usage conceivable. The plinth, also finished in stone, protects the building against the threat of graffiti or other forms of vandalism. It also places large parts of the library on a podium. It elevates culture: a piano nobile for literature and information.
 

above: from MVREV website
following: from dezeen
 

 Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所
 

A tower of books is encased inside a glass pyramid at this public library that Dutch firm MVRDV have completed in Spijkenisse, the Netherlands 

Book Mountain by MVRDV

Named Book Mountain, the building contains a spiralling trail of staircases, pathways and terraces that create a 480 metre-long route through five floors of bookshelves towards a cafe beneath the pyramid’s apex.

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

The library’s glass form sits on top of a rectilinear brick base to give it a similar overall shape to the archetypal Dutch farmhouse, with low-rising walls, a large sloping roof and even a brick chimney.

Book Mountain by MVRDV

Visitors enter the library on the first floor and arrive in front of the bookshelf tower, which also integrates a reception counter.

Book Mountain by MVRDV

Unwanted flowerpots were recycled to provide the material for the shelves, which the architects describes as being both ”fireproof and economic”.

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

Above: photograph is by Jonas Klock

The architects also acknowledge the hazard to books caused from direct sunlight through the glass roof, and claim that “damage to the books by sunlight is offset by their normal four year lifespan due to wear and tear from borrowing.”

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所
 

As well as library facilities, the building also contains an auditorium, an education centre, meeting rooms, offices, shops and a chess club.

Book Mountain by MVRDV

Construction started on Book Mountain back in 2009, and you can see some of the original drawings in our earlier story.

Book Mountain by MVRDV

Book Mountain by MVRDV

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

Above: photograph is by Jonas Klock

Photography is by Jeroen Musch, apart from where otherwise stated.

Book Mountain by MVRDV

Above: photograph is by Jonas Klock

Here’s some more information from MVRDV:


A literal advertisement for reading: MVRDV completes Book Mountain and Library Quarter Spijkenisse.

Today Spijkenisse Book Mountain and the adjacent residential neighbourhood will be opened by Prinses Laurentien of the Netherlands. Manifesting itself clearly as a mountain of books on the towns market square, it is both an advertisement and an invitation for reading. Clever stacking of the buildings commercial functions produces its pyramidal form, which in turn, is wrapped in the libraries 480 meters route along bookshelves. Underneath the libraries barn shaped glass envelope the book gains a strong educational presence in this formerly agricultural community located close the docks of the Port of Rotterdam. The adjacent Library Quarter consisting of 42 social housing units, parking and public space is also a project by MVRDV, together with the Book Mountain it forms an exemplary eco-neighbourhood.

Book Mountain by MVRDV

Above: photograph is by Jonas Klock

The library is designed as an advert for reading, its visible presence and invitation holding great significance for a community with 10 percent illiteracy. From underneath the glass dome the library is visible from all sides, especially from the adjacent market square where the library appears as one big book mountain. Underneath its monumental glass envelope damage to the books by sunlight is off-set by their normal 4 year life-span due to wear and tear from borrowing.

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

Above: photograph is by Jonas Klock

Located in the centre of Spijkenisse, the library with a total surface area of 9.300m2 sits on the market square next to the historical village church. Besides the library the building houses the environmental education centre, a chess club, auditorium, meeting rooms, commercial offices and retail. The exterior of the library refers in shape and materiality to the traditional Dutch Farm, a reminder of the towns agricultural past, which has grown from farming village to Ville Nouvelle in the past 40 years.

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

Above: photograph is by Jonas Klock

The library had to accommodate a number of other partly commercial functions. The stacking of this non-library programme forms a pyramidal base on which platforms are projected, housing the libraries bookshelves and shaping a powerful symbol. The book platforms are connected via wide stairs and together form a continuous route of 480 meters around the mountain to its peak where a café offers panoramic views over this Dutch Newtown.

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

Above: photograph is by Jonas Klock

In order to connect the former village centre visually and distinguish clearly between commercial and library programme, a ‘blanket’ of brick is laid over the neighbourhood and the libraries pyramidal heart. The Library sits on top of this with its floors, walls, ceilings and even doors made of the same brick. This consequent materialisation supports the public status of the library by communicating clearly the difference: behind the glass hood a library is visible, behind the brick sits the rest of the program.

Another reference to the towns agricultural past lies in the libraries bookshelves. Made of recycled flowerpots, these elements are simultaneously fireproof and economic and provide a perfect background to the books and accompany the visitors through the building by taking on the functions of banister, parapet, information desk and bar. They form another element in the building’s palette of brick, glass and wood: recycled materials. Book shelves out of reach play an important visual role, housing the libraries archive.

Book Mountain by MVRDV

Above: photograph is by Jonas Klock

Following the maximum permitted volume the Book Mountain is covered by a barn shaped glass envelope with wooden trusses resulting in a transparent almost open air library. Underneath the glass is a public space without air conditioning. In summer natural ventilation and sun screens result in a comfortable indoor climate, in winter under-floor heating and double glazing maintain a stable interior environment. The climate system is based on an innovative combination of proven technology such as underground heat and cold storage, natural ventilation and many other interventions. The award winning invisible integrated technology was developed by Arcadis in collaboration with MVRDV.

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

Above: photograph is by Jonas Klock

The new public library is part of a larger plan to strengthen and intensify the town centre. MVRDV have also designed the neighbouring development of 42 houses for a local housing corporation. The apartments inside the plan vary strongly in size, from studio apartments to housing fit for large families, attracting a more diverse urban population. A folly-like tilted house is the centre of the ensemble of abstract traditional typologies: contemporary reference instead of nostalgic replica. Housing and library share a common materiality, public space and environmental technology. In terms of identity the project resembles an out of scale farm, at the same time referring to, and becoming, a monument to the agricultural past of Spijkenisse, and its growth towards a city. On the new market square the outlines of buildings demolished during the 1960’s mark the old centre which has been turned now into a new village centre for a growing town, not nostalgic yet respecting the history.

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

The development of Book Mountain and the Library Quarter is currently translated into literature: titled “Make Some Noise”, later this year a mix between literature and photo novel will be published by 010/NAi Publishers describing the almost ten years it took to realise the building.

Book Mountain by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

  评论这张
 
相关小组: 建筑设计苑
阅读(358)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017