注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹思视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma's?

 
 
 

日志

 
 
 
 

Shenzhen Guosen Tower by MVRDV  

2012-10-12 22:14:59|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
Shenzhen Guosen Tower by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所
 
Facts
Shenzhen, China
2010
Competition
Client: Guosen Securities LTD.Co
Program: Guosen headquarters offices and retail
Size:  68.000m? offices, 12000m? retail 

Credits
Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Wenchian Shi, Nacho Velasco, Wenhua Deng, John Tsang, Sanne van der Burgh and Mateusz Mastalski
Partners:
Co-architect: Zhubo, Shenzhen, China
Advisors / consultants 
Structure: Arup, Shenzhen China
Model: Zhubo (render company associated with coarchitect)
3D modeling: MVRDV+ Zhubo

Shenzhen Guosen Tower by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

About
The new headquarters building for the Guosen Securities corporation in Shenzhen, China, has the objective to be efficient and cool. The new symbol for the dynamic corporation needed to be energy efficient and a pleasurable working environment.

Shenzhen Guosen Tower by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

In an effort to realize good views and direct daylight for every worker a compact floor plan of 1849m2 has been chosen as a basis, no workplace is further than 11 meters away from the fa?ade. Stacking these floors leads to a 204 meter tall tower with a square floor plan and an elegant, slender volume. 

Shenzhen Guosen Tower by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

The edges of each floor plate have been folded down with an angle of 35 to 55 degrees creating shadow for the floor below and reducing the cooling demand of the building. Large glass fronts connect these louvers, offering the office workers excellent views of the surrounding cityscape. The louvers vary in size according to the orientation, on the north side they are small whilst at the south side they are larger. The angle of the louvers allows for the addition of solar cells and reduces the energy demand of the building by 33 %. The louvers are also used for water collection to feed the grey water circuit. A lengthy water pipe system runs invisibly through the fa?ade collecting the heat of the solar cells to heat up water. 

Shenzhen Guosen Tower by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

The louvers are a logic fa?ade element and at the same time they create identity for the tower which resembles a giant Chinese lantern. 

Shenzhen Guosen Tower by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

At the collective parts of the building the louvers are lifted to allow for a larger glass front. The main entrance, the restaurant, the conference centre are clearly recognizable and offer double ceiling heights. 

Shenzhen Guosen Tower by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

The building fits seamlessly into the urban surrounding; all sides of the ground floor have a commercial plinth or glass facades that connect inside and outside. The low rise volume next to the tower holds a shopping centre and a conference centre. Underneath the building a tunnel offers pedestrian access to a nearby metro station. 

Shenzhen Guosen Tower by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

At the top of the tower, the double high executive lounge is situated. The fa?ade has been opened to create a panoramic view towards Hong Kong Bay.

Shenzhen Guosen Tower by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所

On two places in the tower, both in the top and in the lower section, two collective double height spaces have been created. They are designed as small amphitheatres that can be used for conferences and gatherings. They have terraced seating that allow for uninterrupted views over the city.

Shenzhen Guosen Tower by MVRDV - harry - 哈梨见竹视雾所
 
  评论这张
 
相关小组: 建筑设计苑
阅读(410)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017