注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹思视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma's?

 
 
 

日志

 
 
 
 

Reflection of Mineral by Atelier Tekuto(天工人)  

2012-10-05 07:13:26|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
Reflection of Mineral by Atelier Tekuto - harry - 哈梨见竹视雾所

The team at Atelier Tekuto has designed a home from a dissection of a white volume. Located near the center of Tokyo, the complex architectural dwelling, although intricate in its angular play, has a serene and simple nature to it.  The house exterior is stretched over a sea of unique planes in white finish. Utilizing elimination as part of the creative process, Atelier Tekuto pondered on the keywords of 'minerals' and 'reflection' to focus the dissection as a positive influence to the project.  The dwelling's abstract form capitalizes on the idea that there is not one space alike, therefore strengthening the narrative to the natural minerals.

Reflection of Mineral by Atelier Tekuto - harry - 哈梨见竹视雾所
 
The polyhedron gives the home a new facade from every angle you look at it. This reflection allows for external and internal diversity as one travels through the space. The project is theoretically provoking but do we want our homes to feel diverse and ever changing or do we need that constant reinforcement that allow us to feel comfortable and safe?  Although many questions to the vernacular experience come to mind I cannot dwindle the thought and articulation that the space and its three lighting facets - transparent, translucent and opaque - weave and change the internal experience remarkably.

Reflection of Mineral by Atelier Tekuto - harry - 哈梨见竹视雾所
 
Reflection of Mineral by Atelier Tekuto - harry - 哈梨见竹视雾所

 Reflection of Mineral by Atelier Tekuto - harry - 哈梨见竹视雾所

 Within selected surfaces of the exterior facade, the interior space is exposed through windows and openings that take the shape of the dynamic exterior skin in which they are placed.  The form is white in color, allowing us to see the sharp folds and steep angles created to build the extreme dimensions.  The house stands out as an energetic, a stark contrast to the surrounding architecture; the form created makes you reflect and wonder how the exterior influences the interior.
 
 Reflection of Mineral by Atelier Tekuto - harry - 哈梨见竹视雾所

Reflection of Mineral by Atelier Tekuto - harry - 哈梨见竹视雾所

 The unnaturally shaped windows create interesting patches of light on the interior walls as the sun filters through.  Complementing this angular form is the interior volume itself; unusual angles and shapes begin to form positive and negative dimension for living and dining.  The interior palette is light in color, this allows the daylight to bounce around the rooms and bring life to the space.  While there are heavy volumes of concrete, it's not overwhelming or too heavy because it is balanced with the fragile, translucent glass opening of the interior environment to the exterior world.

Reflection of Mineral by Atelier Tekuto - harry - 哈梨见竹视雾所

The angles forming the interior walls shape the space into new forms and dimensions as they invite you to investigate oddly shaped corners and interesting spatial relationships.  There is nothing parallel about this space, every plane dissects and interrupts another.  The main stair folds rhythmically from the floor above, acting as a skin just like the exterior one. The serene quality of the exterior is juxtaposed to the aggressive angles in the interior. It reminds me of the phrase 'a diamond in the rough' , a thought provoking and formally interesting project. I wonder how the project would turn out is we could flip the forms from inside out. Now I am intrigued!

Reflection of Mineral by Atelier Tekuto - harry - 哈梨见竹视雾所
 
 Reflection of Mineral by Atelier Tekuto - harry - 哈梨见竹视雾所

here's some introduction of the architects:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────
Reflection Of Mineral
The site is located near the center of Tokyo. It is a small 44m2  corner plot bounded by two streets. Conforming to legal conditions and in response to the client’s wish for a ‘roofed garage’ the volume was trimmed from various directions. Using the words ‘Mineral’ and ‘reflection’ as guiding concepts, Atelier Tekuto proceeded to use subtraction as a positive tool for design.

Mineral
Minerals are phenomena that combine abstract properties (conceptual objects) with nonfigurative properties (objects whose presence of matter is more tangible). Changes from transparent to translucent to opaque occur according to light intensity and angle. The mineral body cannot be regarded as a simple element.

Reflection
Reflection is a recent concept pertaining to the perception of space. Vision is an important factor in the recognition of space. By controlling geometries (facets with three factors: transparent, translucent and opaque) and entangling them in a three-dimensional way inside the internal space, visual reflection is induced. This results in a deviation from the restrictiveness of space.

As people move inside the space, or as light enters from changing angles, the facet’s presence changes, creating a dynamic space. In contrast to the abstractness of the polyhedron are the kitchen, counter shelf, stairs, floors and toilet box equipped with functionality that exist as nonfigurative objects.

The third floor bathroom unit features a mirror finish in stainless steel, which combines both concepts of object and reflection, and presents itself as a substitution of both ‘minerals’ and ‘reflection’.

The Relationship with the surrounding environment is expressed in the small plaza open to the street, a piloti like space that emerged after placing the garage on ground floor. Its liberating feeling might trigger some change in the surrounding streetscape.
  评论这张
 
阅读(148)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017