注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹思视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma's?

 
 
 

日志

 
 
 
 

Stairs-House by y+M Design Office  

2012-10-05 07:14:28|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Stairs-House by y+M Design Office

Japanese architects y+M Design Office have completed this family house in Japan, with a fa?ade that forms a staircase to the roof.

Stairs-House by y+M Design Office

Called Stairs-House, the building can be climbed from the garden at the bottom, up to the roof.

Stairs-House by y+M Design Office

Glass slits in between the treads allow sunlight to filter into the house.

Stairs-House by y+M Design Office

Inside the house, the stair structure has been left exposed, making the most of the unusual feature.

Stairs-House by y+M Design Office

Here’s some more information from the architects:


Concept

The owner of this house are young couple in their 30’s. They are both teachers and have twins.

Stairs-House by y+M Design Office

When they asked us to design their dream home, they had three key themes in mind.

Stairs-House by y+M Design Office

One is “people gathering” as they love their students visiting them, another is “warm and bright”,and the other is “protect their privacy”.

Stairs-House by y+M Design Office

The land is located at seaside. In winter, it suffers from the strong, cold sea wind and a short number of daylight hours.

Stairs-House by y+M Design Office

To the south of the land there is a 3-metre wide road and a 4-metre high bank leading to open ground.

Stairs-House by y+M Design Office

From the West is a combination of strong direct sunshine and sea wind.

Stairs-House by y+M Design Office

To the North is a road to the local village and to the East is a two-storey house closely.

Stairs-House by y+M Design Office

Taking into consideration the owner’s three key requests and the location of the land, we designed this “Stair-Shaped” House as a solution.

Stairs-House by y+M Design Office

To allow sunlight into the house, there are a number of glass slits in-between the steps on the south side.The glass slits not only make them feel liberating but also keep their privacy at the same time.

Stairs-House by y+M Design Office

The “Stair-Shaped” House makes people automatically look upside. It gives them no oppressing feeling. The stair shaped wall is made of porcelain tiles and, therefore, maintenance free.

Stairs-House by y+M Design Office

The outside structure links the garden to the rooftop, and the inside of the house links a private porch/reception/lounge area to the bedrooms. The windows are designed and situated to allow in as much sunlight as possible, whilst retaining privacy.

Stairs-House by y+M Design Office

Additionally, the “Stairs-House” achieves the aim of allowing in both daylight and ventilation very efficiently.

Stairs-House by y+M Design Office

In summer, the house has a nice breeze blowing through the small garden situated on the south side and removes heat through both opening and ventilation fan on the north side.

Stairs-House by y+M Design Office

Also, the slit windows stop the strong, direct sunshine, whilst allowing the indirect reflected light into the house.

Stairs-House by y+M Design Office - harry - 哈梨见竹视雾所
 

  In winter, this design keeps the house warm by allowing the maximum amount of sunlight into the house, in addition to the comforting warmth from the under floor heating and a wood-fire.


Stairs-House by y+M Design Office - harry - 哈梨见竹视雾所


The “Stairs-House” is a perfect solution that can be adapted to any type of climate!


Stairs-House by y+M Design Office

Location:Oda-City, Shimane-Pref, Japan
Main Use:House
Site Area:417.80 ㎡


Stairs-House by y+M Design Office

Building Floor Area:98.22 ㎡
Total Floor Area:142.66 ㎡
Client : Koichi Iwatani & Masae Iwatani


Stairs-House by y+M Design Office


Architect : Masahiro Miyake (y+M design office Co.)
Director : Hidemasa Yoshimoto (y+M design office Co.)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────

“楼梯结构的设计使整座房子成为一个游乐场”,“楼梯间隙在日间可以使自然光进入室内,夜晚可以使室内的灯光透过外墙起到装饰作用”,劲buy呢两个ideas,不过好似经验度不足?

  评论这张
 
阅读(42)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017