注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹思视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma's?

 
 
 

日志

 
 
 
 

La Llotja de Lleida by Mecanoo  

2012-10-05 07:15:15|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Dutch architects Mecanoo have completed a stone-clad theatre and congress centre in Llerida Lleida, Spain.

Called La Llotja de Lleida, the building has a band of glazing at its widest point and a roof garden planted with creeping plants.

The bulk of the structure cantilevers out over the square below, sheltering the entrances.

The theatre interior features images of trees picked out in lights along the walls.

Elsewhere in the centre walls are white plaster and flooring is made of marble or wood.

More about Mecanoo on Dezeen:

Library of Birmingham (November 2009)
Longgang City Centre (May 2009)

Above image is by La Fotografica

Photos are copyright Christian Richters/VIEW, except where stated otherwise.

The information below is from Mecanoo:


La Llotja de Lleida, Llerida, Spain

Mise-en-scène

The mountain with the historical cathedral Seu Vella and the Segre river mark the high and low points of the mountainous landscape in which Lleida lies, after Barcelona the second city of Catalonia. On the banks of the Segre, somewhat outside the centre of the city, is coming La Llotja, a large conference centre with a theatre. Mecanoo has interpreted the landscape of Lleida as an exciting decor before which the building has been set down somewhat away from the river. The mise-en-scène is elaborated on three levels of scale. Regarded at the large scale of the region, the building represents a connecting link between the river and the mountain. Viewed at the level of the city, La Llotja and the river forms a balanced composition. At street level the cantilevers of the La Llotja de Lleida conference centre provide protection from sun and rain.

Above image is by La Fotografica

Foyers

The large stone edifice seems to have sprouted from the Spanish earth. The building’s horizontal form provides a large garden on the roof, while under the cantilevers begins a square for events, with the stairs of the adjacent building serving as a tribune. Parking is underground, the loading area for trucks is at ground floor, where you also find the floor of the theatre stage, the dressing rooms and the restaurant kitchen. The loading area for small trucks is at -1. In a light court in the centre of the building, a monumental staircase rises from street level to the multi-functional hall on the first floor.

Above image is by La Fotografica

A ramp leads on to the foyer on the second level where there is a panoramic window looking out across the city and the river. In the foyer are the entrances to the theatre, which also serves as a large conference hall, meeting rooms and a small conference room. The latter is visually connected to the multifunctional hall by means of a raked tribune separated by a glass wall. The press office, VIP rooms and a meeting centre are situated on the city side of the building, accessed by an internal corridor. The entire functional logistics for the theatre and the conference centre are situated inconspicuously but extremely functionally. Restaurants with bars are located on the side of La Llotja facing the river and the square. The monolithic building is in fact composed of different pieces of buildings linked together by sound-absorbing foyers.

Above image is by La Fotografica

Roof garden

Materials ensure distinction and orientation in the interior. The exterior is of stone. Inside there are mainly white, plastered walls and either wooden or marble floors. The entrance hall and the multi-functional hall have a marble floor, while the foyer has a floor of mixed hardwood. The theatre has the atmosphere of an orchard with walls of dark wood in which trees of light have been cut out. The colour palette of fruit is a theme that recurs in small details throughout the building. After all, the region of Lleida is famous for its fruit production. The roof is colourful: pergolas support a range of creepers and climbers like roses, jasmin and ivy. The garden with its mirador is not only pleasant but also useful since the ground cover keeps the roof cool in the summer, provides a beautiful view for people living in the neighbourhood and serves an extra place for conference guests to sojourn.

Programme: Theatre and congress centre of 37,500 m? with a theatre halls (1.000 seats), that can function as a congress hall as well, 2 congress halls with 400 and 200 seats, a multifunctional space, 2 foyers, 9,500 m2 parking space, a square of 15,325 m2, Mercolleida office and retail of 2,591 m2, 1st prize competition.

Design 2004-2005
Execution 2006-2010
Client Centre de Negocis i de Convencions S.A., Lleida, Spain; competition Municipality of Lleida
Local architect labb arquitectura, Barcelona
Contractor Dragados, Barcelona
Structural engineer ABT bv, Delft; BOMA, Barcelona
Advisor acoustics Peutz b.v., Zoetermeer; Higini Arau, Barcelona
Electrical and Mecanical engineer Deerns, Rijswijk; Einesa, Lleida
Technical architect Ardevols S.L, Barcelona
Building cost consultant Basalt Nieuwegein; Ardevols S.L. Barcelona
Fire safety consultant Einesa, Lleida
Building costs incl. installations ? 35,000,000 (2006)

--------------------------------------------------------------------------------------

超级中意佢个弧形“骑楼”设计!

  评论这张
 
阅读(39)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017