注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹思视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma's?

 
 
 

日志

 
 
 
 

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma  

2014-03-12 12:34:58|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

2014年03月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所 

Japanese architect Kengo Kuma conceived this primary school in north-west Tokyo as the modern equivalent of a traditional Japanese schoolhouse with timber-clad wallsTeikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

The Teikyo University Elementary School comprises a row of twelve connected classroom buildings that Kengo Kuma and Associates also compares to a row of terraced houses.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

Like many of Kuma's buildings, the three-storey school is clad with cedar on every elevation. "We used cedar for the material of the exterior, as an attempt to recover a wooden schoolhouse in the midst of the big city," says the studio.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

Conventional timber siding was chosen for some surfaces, then combined with "yamato-bari" wooden panelling and vertical "renji" louvres to give variation to each of the facades.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

The asymmetric pitched roof is made from steel, which breaks down to a skeletal framework in the courtyard between two of the blocks. The slope of the roof is visible on every floor inside the school, due to a tiered flooring arrangement and several double-height spaces.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

Most classrooms are arranged along the southern side of the building, which is lined with glazing on all three floors. A first-floor balcony also stretches across this elevation, allowing a double-height recess below the eaves.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

A central axis runs longways through the school to connect each set of classrooms. Group study zones are accommodated within this area, while communal activity rooms such as the library, canteen and media centre are lined up along the northern side.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

The school is one of several projects completed by Kengo Kuma and Associates in recent months.  Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

Photography is by Edmund Sumner.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

Here's a project description from Kengo Kuma and Associates:


Teikyo University Elementary School

We aimed at a wooden schoolhouse of our age. The building consists of a big roofing and materiality of wood for interior and exterior.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

By changing its length and height of eave, roof can create multiformity to respond to its environment and different programs. In this building, we designed a big roof to run through the entire building, differentiating expressions on each side – a relaxed face toward south where abundant green of Tama hill expands – and subtle appearance to the north facing public housing standing in lines.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

We also changed its form accordingly to the volume of each classroom. As the result, it has grown to a building that looks like 12 different-sectioned terraced houses being arranged in a row.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

Composition of the space emphasises the atmosphere of the terraced (1-storey) house created by the roof. While the structure is 3-storey, the atrium connects the sections of the special room and the open space on 2nd and 3rd floors, so that you can feel the slope of the roof on every floor. Further, in the center of the building situates the Media Center that skips three stories as a measure to avoid segregation within the building.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

We used cedar for the material of the exterior, as an attempt to recover a wooden schoolhouse in the midst of the big city. We also applied three different lining method for the wall, according to the location and function of the parts in the building – siding work, louvers and Yamato-bari (wood panels arranged with its side slightly layered onto the next one – forming as a whole regular unevenness) so that the building can hold various expressions. Cedar is treated in heat to secure durability.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

We also utilised the plasticity of trees. We set up a huge wall of a recycled material made from chips of straw, rush and poplar, which can work as a notice board. As there is more freedom in the design of interior for schools, we managed to achieve this environmentally-friendly plan that can enhance the warmth of natural materials.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

Big roofing is also good for environment for efficient building facilities. Using the wide roof toward the south, we installed there a device to gather heat. In this solar system, the air warmed under the roof circulates and vents from under the floor during winter. The roof also gathers rainwater. The water flows through the vertical drainpipe to the water conduit in the south, and it nurtures a biotope in front of the science room.

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

Ground floor plan

 

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

First floor plan 

 

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

Second floor plan

 

Teikyo University Elementary School by Kengo Kuma and Associates

Cross section

 

 

Forwarded from Dezeen

Very similar to Kuma's another job "le cite des arts et de la culture (a culture center and a music/performance arts school)" in besancon, france.

  评论这张
 
相关小组: 建筑设计苑
阅读(324)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017