注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹思视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma's?

 
 
 

日志

 
 
 
 

thousands of timber planks of Canberra's Hotel added by March Studio  

2014-05-19 12:43:27|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所
 
March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所
 
March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所
 

Lengths of reclaimed timber envelop the grand staircase that Melbourne office March Studio has created at the entrance to Hotel Hotel in Canberra, Australia.

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_new-sq

Photograph by John Gollings

March Studio was commissioned to design the lobby for the Nishi building – a mixed-used development in Canberra's arts and culture precinct New Acton. The grand staircase links the apartment blocks with the hotel, whose design was developed by 50 artists, designers and makers including Japanese studio Suppose Design Office.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_4

The space features thousands of pieces of recycled wood, which are fixed around the walls and ceiling to create irregular patterns around the building's precast concrete pillars.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_5

"Freed to scatter up the walls and across the ceiling, the suspended timber filters exterior light and views into and from internal spaces," said March Studio in a statement. "Spidery, pixellated shadows are cast on the floor and bare walls."

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_2

The lengths are supported by steel rods that run from the ceiling to the ground floor, while sparser clusters of timber-covered steel rods line the front of the entrance.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_6

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 

Each tread of the staircase is made up of three different types of glue-laminated timber profiles. "In the stair the timber is heavy, grounded, a stacked agglomeration," said the studio.

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_3

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所
 
March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 

Longer lengths of timber profiles protrude from the middle of the staircase to create an illuminated central balustrade.

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 

Grand-staircase-in-the-Nishi-building-Canberra_dezeen_468_10

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 

The staircase leads up to the hotel lobby and bar, which occupies two floors of the building. Here, chunky lengths of concrete and timber create bulky pieces of furniture, while decorative lighting fixtures hang from the ceiling and circular skylights bring in daylight from overhead.

Grand staircase in the Nishi building, Canberra by March Studio

Photography is by Peter Bennetts unless otherwise stated.

Here is some more information from the architects:


Nishi & HotelHotel

Located in NewActon, a diverse new precinct in Canberra, Nishi Commercial is a major new development housing government departments, private offices, a cinema and cafes. The lobby, designed by March Studio, projects a unique identity through thousands of lengths of repurposed timber, blurring boundaries while directing views and movement.

Grand staircase in the Nishi building, Canberra by March Studio

A grand stair - the stage for performances as much as idle procrastination - leads up to the HotelHotel lobby and bar. In the stair the timber is heavy, grounded, a stacked agglomeration. Freed to scatter up the walls and across the ceiling, the suspended timber filters exterior light and views into and from internal spaces. Spidery, pixellated shadows are cast on the floor and bare walls.

Grand staircase in the Nishi building, Canberra by March Studio

The stair links Nishi Commercial to Nishi Residential, a multi-storey apartment building, housing two floors of hotel rooms, wrapped around a central courtyard and light well. The ground floor contains HotelHotel's lobby, reception, concierge and bar, as well as retail and hospitality tenancies.

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 Ground floor plan

        On the ground floor of the boutique hotel, March Studio was engaged to create spaces which encouraged residents, guests and visitors to linger in what can oen be a transient space.

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 Staircase plan

The walls in the hotel lobby - and the seating, the benches, the counters - are an attempt to bring the handmade into the rigorous, polished building around it. Materials - custom gluelam timber, precast concrete beams - are allowed to sit, unadorned, stacked in a simple manner, overlapping, their joints overrunning and poking out. The singular system - the same for both materials - is stretched where needed, opened where useful, broken where forced.

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 Staircase long section

A large space is enveloped in this manner and then diffused, variegated by operations within these rules, to allow for spaces which have their own character. Doors that are part opening, part display, continue this language in apparently weightless steel. This steel is picked up to lighten the bar, where stacked concrete props up sleek steel, which weaves into and halts the flow of suspended timber bursting up the stairs from the commercial lobby.

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 Staircase section

Above the seating in front of the bar, large holes have been punched into the concrete slab capping the space. These portholes allow glimpses into the courtyard above and natural light to enter the space.

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 Facade section

The main entrance to Nishi Residential, opposite the linking stair, was also part of March Studio's brief. Outside is a canopy which shrugs off its weight with flowing timber recalling the Commercial Lobby. The entrance airlock is lined on two walls and ceiling with what could be steel punchcards for an ancient mainframe.

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所
 

Staircase balustrade structure

Filling the gaps punched in these steel sandwich panels are amber marbles, thick glass which filters the light and warms the space.

March Studio adds thousands of timber planks - harry - 哈梨见竹视雾所

 Diagram showing different lengths of timber

The directionality of the commercial lobby is mirrored here, in the lines of punched holes on wall and ceiling, which scatter across the rear wall and flow into the stacked timber of the HotelHotel library.

  评论这张
 
相关小组: 建筑设计苑
阅读(546)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017