注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹思视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma's?

 
 
 

日志

 
 
 
 

Grass Cave House by Makiko Tsukada  

2014-05-19 10:06:38|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Japanese architect Makiko Tsukada added two floating lawns over this house in Yokohama, giving residents a rooftop garden whilst creating a visual connection with a nearby park.Grass Cave House by Makiko Tsukada Architects

Grass Cave House occupies the entire site of a narrow V-shaped plot in the Japanese city, so Makiko Tsukada Architects designed green roofs for the top of the garage and the house to provide outdoor space and greenery.

Grass Cave House by Makiko Tsukada Architects

The lawn on top of the garage provides a terrace and garden, which opens into the top-floor living room of the two-storey residence. This allows a direct a line of sight from inside the house towards the trees of the nearby park.

Grass Cave House by Makiko Tsukada Architects

The architect then added the second lawn on top of the house to enhance the local area with additional greenery.

Describing the house as "an urbanised green cave", Tsukada explains:  "[The lawn] slopes down towards the street side, creating a rich green scenery along with the surrounding trees."

Grass Cave House by Makiko Tsukada Architects

The green roofs also have what the architect calls "a hat-like function" – absorbing heat in the summer to keep the interior cool and preventing heat from escaping in winter to keep the house warm.

Grass Cave House by Makiko Tsukada Architects

A bathroom and sleeping area are located on the house's entrance level, while the open-plan floor above accommodates a kitchen, dining area and living space.

Grass Cave House by Makiko Tsukada Architects

Walls, floors and ceilings are covered in dark, grainy timber and stripes of translucent glazing at the sides of the living room bring in light while maintaining privacy.

Grass Cave House by Makiko Tsukada Architects

"This building maintains adequate distance from cities while enabling enjoyment of a fresh relationship with city or natural environments through the horizontal and vertical hollows where light enters," said Tsukada.

Grass Cave House by Makiko Tsukada Architects

Circulation is concentrated in the centre of the house, with stairs connecting the two floors, and leading up to the roof.

This central core also houses the bathroom on the ground floor and the pantry on the first floor, and carries a large portion of the structural weight, meaning the architect could use columns that are just 50 millimetres thick to support the garage roof.

Grass Cave House by Makiko Tsukada Architects

Photography is by Shinkenchiku-sha.

Here’s some more text from Makiko Tsukada Architects:


Grass Cave House, Kanagawa, Japan

The site is surrounded by gentle hills, and a green area unfolds in front of the narrow-centred "V" shaped site. We attempted to adjust the distance to cities, as well as that to the natural environment, by utilising the unique characteristics of the site, and three-dimensionally integrating the green area.

Specifically, the outline of the building was determined to follow the shape of the site. Two floating lawns were planned in a way such that they appear to be continuous with the green area in front. The lawn on the roof of the garage slopes down towards the living room, while directing a line of sight from the interior to trees in the park. Another lawn is made on the roof of the living space. It slopes down towards the street side, creating a rich green scenery along with the surrounding trees. The floating roofs have a hat-like function that work as air conditioners to absorb solar radiation during summer, and as insulation to maintain the interior thermal environment during winter.

Grass Cave House by Makiko Tsukada - harry - 哈梨见竹视雾所

 Ground floor plan

 

        The interior space is a large wooden open space with a hollow core at the centre. By manipulating the natural light, the distance to the street and the height difference with the street, the space becomes more private towards the back of the house. The central core directs natural light to the first-floor bathroom and its surroundings, while functioning as access to the roof and as a ventilation pipe. In addition, since it structurally bears a large portion of seismic forces, only 50 millimetre thin pipes were required for pillars to support the garage roof with a floating lawn.

This building, which resembles an urbanised rich, green cave, maintains adequate distance from cities while enabling enjoyment of a fresh relationship with city or natural environments through the horizontal and vertical hollows where light enters.

Grass Cave House by Makiko Tsukada - harry - 哈梨见竹视雾所

 First floor plan

 

Structure: wood
Site Area: 97.18 sqm
Total Floor Area: 97.31 sqm (49.92 sqm/1F, 47.39 sqm/2F)
Structural Engineer: Taizen Nieda and Mitsuyoshi Yoshida

  评论这张
 
相关小组: 建筑设计苑
阅读(195)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017