注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹思视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma's?

 
 
 

日志

 
 
 
 

MNGB House by VAUMM  

2014-06-12 14:29:21|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所 2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所
 

A wall of windows fronts this angular concrete house by VAUMM, which is sunken into the landscape of a sloping site in the suburbs of Gipuzkoa, Spain.

MNGB House by VAUM Architects

Spanish firm VAUMM – whose past projects include an outdoor elevator and a golden culinary centre – designed MNGB House on the grounds of an existing property. Their brief was to create a modern home that sits comfortably alongside its mid-century neighbour.

MNGB House by VAUM Architects

The new building features a concrete panelled facade, which is partially submerged into its sloping site. The L-shaped wall of glazing faces out to the garden at the front of the house, while smaller windows dot the remaining three elevations.

MNGB House by VAUM Architects

While the two properties have different owners, the sites are designed to be partially linked together, giving a feeling of continuity across the build.

"The strategy is to link them physically through a series of common elements, consisting of upper terraces and a shared courtyard," the firm explained.

MNGB House by VAUM Architects

The roof steps down on one side to create a sloping terrace and garden, which helps to maintain views from the balcony of the original house. This terrace backs onto a shared parking area and courtyard for both properties, and also offers residents a view over the garden.

MNGB House by VAUM Architects

A doorway located at the basement level of the existing property creates an internal connection with the ground floor of the new house.

"Under those conditions, the new building is conceived as a piece adapted to the topography that somehow extends from the existing building," the architects said.

MNGB House by VAUM Architects

The exposed concrete walls continue into the interior, with polished terrazzo floors in the same hue as the walls. At the centre of the house, a skylight funnels natural light into an interior courtyard and separates the spaces inside the house, while a first-floor balcony looks down into the spotlit yard.

MNGB House by VAUM Architects

In the basement, the architects have created a series of multi-purpose rooms that can be used as storage areas or study rooms, with a row of rectangular windows that sit level with the ground.

MNGB House by VAUM Architects

A bathroom and utility space can be found at the back of the house, where a staircase leads up to the ground floor and into an open-plan kitchen and dining space overlooking the garden.

MNGB House by VAUM Architects

The wall of glass windows fronts the family living room, which features a sparsely designed interior. At the back of the house, a master bedroom can be accessed through a connecting corridor, while a single bedroom is oriented round the courtyard.

MNGB House by VAUM Architects

On the first floor, an office with full-height windows opens onto one of the roof terraces, allowing residents to enjoy the Mediterranean sunsets.

MNGB House by VAUM Architects

Photography is by Aitor Ortiz.

Here's some more text from Vaumm Architects:


MNGB House, Gipuzkoa, Spain

The project, situated in an urban plot of approximately 1000 square metres with a steep slope and with a pre-existing building, consists on inserting a new dwelling. Both houses share common spaces within the same plot, but will be inhabited by two different owners. The current owner has 50 per cent of the plot and the pre-existing building, and our client is the owner of the other half of the plot and the right to build the new house. Both must agree on the architecture to live together without interference.

2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所

 Site plan

The local plan states that the building must meet a two-family residential typology. Strictly this model assumes two houses within a single volume. Accepting this premise means attaching to the existing building, involving the views and the living space.

2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所

 Basement plan

Considering that both buildings should be understood as a unit for regulatory purposes, the strategy is to link them physically through a series of common elements consisting of a shared courtyard and the upper terraces.

2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所

 Ground floor plan

The proposal therefore focuses in the section. It redefines the different levels of the existing housing. The basement becomes ground level and so on. In this way, both buildings are framed within the allowed outline and a unitary piece.

2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所

 First floor plan

Under these conditions the new building is conceived as a piece adapted to the topography that somehow extends from the existing building, moving towards the end of the lot and descending to a lower level.

2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所

 Roof plan

The house has a basement, ground floor and first floor. The first floor is materialised in a volume that emerges laterally on the ground of the roof of the existing dwelling. Between both houses there is no material distinction. A gap that distances both houses is created by a fold of the cover and its vegetable treatment, always allowing views over the open space.

2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所

 Section

The floor of the building is organised around an interior courtyard which allows wide sights of the interior spaces. In this way, the dwelling opens to the outer space, and amplifies its size while maintaining a high degree of privacy. The dining and lounge areas turn, on the other hand, to the landscape.

2014年06月12日 - harry - 哈梨见竹视雾所

 Section

The architectural proposal negotiates an agreement between the two owners, and between them and the urban legislation, in which the proposal flexibly fits. The resulting architecture is the materialisation of this agreement.

 

 

 

 

"有种Architecture is dead,long live the landscape的感觉"

  评论这张
 
相关小组: 建筑设计苑
阅读(267)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017