注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

哈梨见竹思视雾所

next Pirtzker would be Kengo Kuma's?

 
 
 

日志

 
 
 
 

Maruma House by Fernanda Canales  

2014-08-25 10:12:35|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所 Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所Maruma House by Fernanda Canales - harry - 哈梨见竹思视雾所
 

Rectilinear blocks of glass and concrete overlap one another at this house in Mexico City by architect Fernanda Canales.

Maruma House by Fernanda Canales

Glazed walls have been positioned on the longer side elevations rather than at the front and back to screen the interior spaces from neighbouring properties and the adjacent street.

Maruma House by Fernanda Canales

Concrete walls behind the glazed parts of the exterior conceal the kitchen on the ground floor, as well as bathrooms and dressing rooms on the two storeys above.

Maruma House by Fernanda Canales

A three and half storey-high bookshelf stretches down though each of the floors and into the basement, where it is used for storing wine.

Maruma House by Fernanda Canales

Maruma House by Fernanda Canales

Maruma House by Fernanda Canales

Photography is by Sandra Pereznieto, apart from where otherwise stated.

Maruma House by Fernanda Canales

Here's some extra information from Canales:


Maruma House

In a city with almost 20 million inhabitants, the project became a way to explore the fiction of individuality as well as to deal with disguised luxury.

Maruma House by Fernanda Canales

Above: photograph is by Luis Gordoa

Located in a residential area in the central part of Mexico City, the house becomes an exercise to achieve simultaneously openness and privacy.

Maruma House by Fernanda Canales

Above: photograph is by Luis Gordoa

Between a strong urban and social complexity and searching for the essence of primitive dwelling, the house deals with spatial continuity alongside with a bold presence.

Maruma House by Fernanda Canales

How is it possible to accomplish spaciousness while surrounded by massive houses on adjacent sites?

Maruma House by Fernanda Canales

Above: photograph is by Luis Gordoa

How is it possible to achieve spatial flexibility under a program based on divided and isolates spaces?

Maruma House by Fernanda Canales

With a system of overlapping boxes the project takes shape allowing fluid space by adding up and connecting different areas, and in other cases, leaving the boxes as independent and closed elements.

Maruma House by Fernanda Canales

Considering the project as an occasion to test unconventional layouts, the house plus garden logic is rejected, allowing dwelling spaces, roof terraces and natural landscape to blen seamlessly together.

Maruma House by Fernanda Canales

Above: photograph is by Luis Gordoa

By continuing the linear condition of the plot, the project takes shape as an elongated and elevated body sitting over a transparent volume opened up onto the garden on the ground level that separates the house from the limits of the site thus emphasizing the independency in relation to the adjacent houses.

Maruma House by Fernanda Canales

Another rectangular volume is placed on the second level and continues the play of overlapped boxes, opening up to a series of terraces.

Maruma House by Fernanda Canales

The house, characterized by the use of natural light, is aligned slightly to its northern limit in order to generate a garden and greater openings that take advantage of daylight.

Maruma House by Fernanda Canales

On the shortest sides of the site, the front and the back of the house are solid faces, while the house opens to both of its longitudinal sides.

Maruma House by Fernanda Canales

Above: photograph is by Luis Gordoa

With the idea to create wide-open spaces and take advantage of the orientations, the ground floor is designed as the most public space, made up by a rectangular volume, with gardens to both of its sides, allowing a flexible space opened entirely to the exterior.

Maruma House by Fernanda Canales

A smaller box –which houses the access, a small living room, the kitchen and a roofed terrace- intersects the transparent volume and holds the rest of the house which seems to float above.

Maruma House by Fernanda Canales

Click above for larger image

The service areas are placed in the basement trying to free as much space for the garden as possible.

Maruma House by Fernanda Canales

Click above for larger image

The volume that contains the living room and main entrance is a compact box that holds a green terrace on top which, along with a series of balconies for each bedroom, tries to set apart the house from the neighbour.

Maruma House by Fernanda Canales

Click above for larger image

The first level, destined to bedrooms and a family room, is designed as an elongated and transparent body at both of its long facades, interrupted only by three small solid boxes which house bathrooms and closets.

Maruma House by Fernanda Canales

By alternating the balconies of the bedrooms with these concrete boxes, the play between solids and voids that characterises the project is accentuated.

Maruma House by Fernanda Canales

The piece that connects the different spaces is a large wooden bookshelf that holds the central staircase and goes all the way from the basement to the top floor.

Maruma House by Fernanda Canales

The stairs, with the bookshelf on one of its sides, generate a wall-furniture which starts at the access door and goes through the living room until it bends and elevates to the next level converted as a bookshelf at the top floor of the house.

Maruma House by Fernanda Canales

This three-story tall bookshelf unfolds into the basement as a wine cellar, generating a wooden body on every level has varying openings depending on the privacy and program of each area.

Maruma House by Fernanda Canales

Towards the street, the house is seen as an anonymous volume. This external solidity is interrupted at the interior with a small patio in the area near the main access that connects with the living room and garden.

Maruma House by Fernanda Canales

By means of the overlapping of solids and void the house is perceived to have larger spaces allowing the landscape to blend into its interior as well as extending the house outwards.

Maruma House by Fernanda Canales

Location: Mexico City
Area: 450m2
Year: 2011



  评论这张
 
相关小组: 建筑设计苑
阅读(378)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017